Frågor och Svar
Vi kommer driva en öppen och transparent process från start till slut. Kallbadaren välkomnar alla frågor och tankar - vi vill höra från dig, oavsett vad du tycker och tänker. Ta en titt på de frågor som oftast ställs till oss och om din fråga inte bevaras, mejla oss på info@kallbadaren.se.
Vilka driver Kallbadaren?
Vi är två entreprenörer som älskar kallbad och vår vackra huvudstad. Vi anser att Stockholm förtjänar ett vackert, hållbart och inkluderande kallbad. Läs mer om oss här (https://bit.ly/2tvJWP8).
Hur ska Kallbadaren finansieras?
Med privata medel.
Hur kan du hjälpa till?
Genom att höra av dig och berätta lite kort om din bakgrund, vad du sysslar med, och hur du vill hjälpa till. Vet du inte exakt hur du kan hjälpa till går det bra att fråga om vi behöver någon specifik hjälp.
Finns Kallbadaren på sociala medier?
Ja, följ oss här:
Facebook-sida
Facebook-community
Instagram: @Kallbadaren_sthlm
Jag är stockholmspolitiker och vill hjälpa till, hur gör jag?
Kontakta oss på info@kallbadaren.se
Jag har specialistkunskap om Stockholms vatten, hållbarhet eller annan värdefull kunskap och vill hjälpa till. Vad kan jag göra?
Kontakta oss. Vi behöver fler specialister i projektet. Viss typ av kunskap kan vara avgörande för att göra detta till verklighet.
Jag är en “kändis” och vill bidra, hur gör jag?
Promota oss genom att sprida Kallbadaren på Facebook och Instagram. Om du har mer specifika idéer om hur vi bättre kan promota projektet, hör gärna av dig.
Vem beslutar om Kallbadaren blir av eller inte?
Det gör våra valda politiker, om inte Kallbadaren blir en omöjlighet av tekniska skäl. Hör gärna av dig till din lokalpolitiker och påverka!
Går det att rösta utan Facebook?
Vid alla omröstningar går det bra att maila din röst till info@kallbadaren.se och ange vad man vill rösta på.
Hur många röster behövs för att lyckas?
Exakt hur många röster som behövs vet vi inte, men ju fler vi är som driver opinionen framåt desto större är chansen att Kallbadaren kan bli en verklighet.
Kan man påverka hur kallbadhuset kommer att se ut?
Ja, gå med i vårt community där vi lägger ut omröstningar och diskuterar input till arkitekternas arbete.
Vad menas med en transparent designprocess/samverkansprocess?
Vi vill skapa en ny typ av kontakt mellan arkitekter och informerade medborgare. En samverkansprocess där arkitektförslagen får “blötas” av ett community för att skapa bästa möjliga resultat. Det betyder att arkitektskisser kommer diskuteras av er och att ni kommer erbjudas möjlighet att ge feedback direkt till arkitekterna.
Det blir svårt att rösta när det inte framgår mer vad som är tanken med storlek, mer exakt placering etc. Hur är det tänkt?
Tanken är att all specifik information relaterat till läge och placering kommer att redovisas tillsammans med arkitektförslaget.
Är vattnet i Stockholm tillräckligt bra för bad?Ja, läs mer om vattenkvaliteten här: https://www.stockholmvattenochavfall.se/
Hur går en detaljplansprocess till?
En detaljplan krävs när man ska bygga ut eller förändra användningen av ett område. Det är ofta på begäran från exploatörer eller markägare som nya detaljplaner upprättas. Initiativet kan även komma från politiskt håll för att få till en förändring eller lösa frågor som vägdragning, vatten- och avloppsförsörjning eller utbyggnad av skolor. Oavsett vad som planeras måste alla detaljplaner genomgå en särskild detaljplansprocess innan den antas och vinner laga kraft. Läs mer på: https://bygg.uppsala.se/samhallsbyggnad-utveckling/detaljplanering/detaljplaneprocessen/detaljplaneprocessen-steg-for-steg/
Varför finns det inte redan ett större allmänt kallbadhus i Stockholm?
Bra fråga, det undrar vi också :) Det har gjorts många försök genom åren men inget har uppförts i någon större skala. Det finns föreningar såsom Tanto och Fredhäll men inte liknande de kallbadhus som t.ex. hittas i Oslo eller Helsingfors.
Varför kan inte varje steg i processen pågå längre?
Även om vi, teamet bakom Kallbadaren, vill hålla ett högt tempo så betyder inte det att det inte kommer finnas tid att påverka även efter att omröstningarna är klara. Förhoppningen är att staden vill påbörja en detaljplansprocess tillsammans med oss och då börjar en ytterligare process med staden där nya frågor kan dyka upp som kan avgöra många aspekter gällande Kallbadaren. Även här kommer vi göra allt för att processen blir så transparent som möjligt, det kan betyda att gruppen får tillgång till nya ritningar och dokument, men självklart inte de fall då det strider mot stadens regler och förordningar.
Vart ska kallbadhuset ligga och varför?
Genom omröstning och samtal med stadens politiker och tjänstemän har nu Söder Mälarstrand blivit identifierad som den mest lämpliga platsen för Kallbadaren. Varför bygger man inte kallbadhuset i Saltsjön/andra sidan Slussen? Det kan man göra också, men vattenkvalitén är sämre och tillstånd mera komplicerade.
Vilka olika bastu tänker man?
Vedeldad, infraröd, ånga och eventuellt torrbastu.